Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

iLham Resort Part 2

Assalamualaikum Ni antara entri yang berjaya diperam setelah sekian lama. Aku pon tak perasan dok dalam draf dah berbulan-bulan dari tahun lepas, memang totally basi tapi aku nak publish jugak okeehh. Ade aku kisah??Ni punyer cerita sambung dari entri  sini(lau rajin boleh la terjah).
Kitorang sampai kat resort hari tu dah petang so after berguling sakan and bergurau senda dalam swimming pool, malam tu memang tak hinggat dunia tido . Sedar pon dah maghrib, perut takyah dok cakap la memang mintak makanan dah.




Biasenya lau dah bercuti ni malamnya tak berBBQ memang taksah. Macam idok bercuti jer lau tak bako membako ni. So harus la kita bako ape yang ada. Sambil tunggu BBQ settle wajib ade welcoming song oleh penyanyi jemputan (Fati) ahaksss jemputan la sangat. Aku just import dia dari uitm shah alam,kira jemputan jugak la kan??






Wajib ada bila BBQ kena ada ikan pari & ikan cencaru, my feveret ever okehhh.Tenkiu bebanyak tuk 2 bos aku sebab susah susah jer hidupkan api  nak bako ikan-ikan…

Jom Travel : Tasik KenYir

Assalamualaikum
Hari minggu lau bosan kat umah konfem kuar pi Mid valley takpon Leisure Mall, tapi aku  nak ubah cikit hobi yang perabih duit tu, nanti duit wat shopping boleh simpan buat kawen winkwink. So kali nie jom cuci mata tengok keindahan alam semulajadi plak lari dari hiruk pikuk  bandar gituh. Actually tak plan pon nak ikut housemate balik kampong dia kat Kuala Berang, tapi pucuk dicita ulam mendatang, apalagi kita terjah je lah.
Ni last minute punya plan, lepas keje haritu terus siap- siap ke Hentian Putra nak naik bas kat sana. Ini kira gamble la sebab tak beli tiket awal tapi alhamdulillah kira bernasib baik still ade tiket. Bas kalau nak ke kuala Berang  beli tiket bas Tasik Kenyir sebab lagi dekat compare to bas ke Kuala Terengganu. 
Alhamdulillah kul 4 pagi dah sampai umah member aku, so sambung tido balik. Pagi nanti baru kita explore Tasik Kenyir. Dari umah member aku kat Sg Tong nak ke Kenyir tak lah jauh sangat pon dalam 30 minit gituh. Kira berbaloi 30 minit aku tu s…

ReSepi : LaSagna KebabOOm

Assalamualaikum
Alhamdulillah bila mood terlebih rajin datang, mulalah dapur taw nak  berasap. Kalau nak harap hari hari masak memang tak la weh..balik keje sure dah penat balik umah terus terbongkang la.
Nak cakap lasagna aku sedap tahap kebaboom tak la jugak tapi menjadi buah mulut officemate aku taw. Sampai ada mintak resepi uolls rasa hidung kembang kempis 44 saat. Padahal resepi  ni pon aku google jugak. Maybe aura aku terlebih tu yang rasa lasagna memang takde tolok bandingnya..harus la puji hasil air tangan sendiri okehhh!!

So aku nak share resepi lasagna iolls
Bahan-bahan dia macam kat gambar bawah ni hah

Bahan bahan untuk inti daging :
Daging lembu kisar Ramly ( aku beli 3 bungkus sebab untuk perut 20 orang )
Cendawan butang Hosen
Bawang besar dan bawang putih ( ditumbuk )
Lobak merah ( potong dadu )
Cili ( kalau nak pedas boleh letak)

Serbuk black pepper
Tomata puree








Bahan bahan untuk sos putih :
Fresh milk @  lembu punya susu yang korang ternak pon bolehh =)
Butter 
Keju Cheddar
Tepung gand…