Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Budget Travel : Bangkok

Assalamualaikum Tengah planning budget travel ke Bangkok, ade sapa sudi jadi travel partner kita tak hahaha. Aku tengok harga macam mengancam giler dah or ade harga lagi murah erkk?? Help me help me Sebab ape aku pilih Bangkok?? sebab tak penah pi la hahaha

Tak Sangka ALLAH Balas Cepat

Assalamualaikum... Just nak share apa yang aku terbaca kat fb pagi-pagi nih..
Ketika saya dan suami berkunjung ke Melaka untuk menziarahi sahabat, kami mengambil peluang singgah ke Kota A Famosa, monumen bersejarah yang menjadi kebanggaan bandar raya pelancongan itu.... Selepas puas menaiki beca keliling bandar, kami singgah ke surau di Bandar Hilir untuk Solat Asar. Ketika itu, panas mentari masih terik walaupun sudah menjengah petang.

Saya duduk di atas bangku menunggu suami yang saya fikir masih belum keluar dari surau. Rupa-rupanya, dia sudah pun bersembang dengan seorang penarik beca tidak jauh dari tempat saya.

Ketika saya menghampiri mereka, perbualan sudah pun tamat. Suami mengiringi langkah pakcik beca itu dengan pandangan seribu makna membuatkan saya hairan dan tidak sabar mahu bertanya.

"Kenapa? Macam serius bersembang?" Soal saya ingin tahu.

Sambil menggeleng-gelengkan kepala, dia mengajak saya masuk ke kereta kerana petang itu juga kami perlu sampai ke Shah Ala…

Apa erti raya bagi anda??

Assalamualaikum.. Raya?? bagi aku raya adalah sangat best sebab boleh makan banyak-banyak, takde sape pon nak larang tapi tu masa kecik jer la.Skunk dah besar dah pandai kira kalori so dah pandai diet laaaa. Zaman budak dulu tersangat la syookk rasa macam nak raya 30 hari 30 malam padahal puasa pon setakat separuh hari, tu pon boleh kira sebulan berapa hari aku puasa. Alhamdulillah naik jer umur 9 tahun dah start puasa penuh tapi siang-siang masih bukak periuk terliuq tengok pucuk paku masak kicap. Rasa kicap setitik pon dah rasa kenyang hahahaha.
Bila tiba jer hari raya time kumpul ramai-ramai berebut nak duit raya, pakcik pakcik akan annouce sape puasa penuh dia dapat duit raya paling banyak. Aku puasa yang bape kerat jer nih bapak cepat angkat tangan mengaku puasa penuh..taktaw malu betoiiii. Bukak jer sampul duit raya tengok rm1, pahtu taye plak budak yang betoii-betoii puasa penuh kau dapat bape wei??..budak tu pon dapat rm1 gak hurmmmm sah kene tipu.

Dulu waktu kecik-kecik sebut je…

Rezeki Lampu Merah

Assalamualaikum..

Sebentar tadi aku sempat tengok  Majalah 3,tetiba sebak ermmm kagum tengok anak- anak jalanan di Bandung yang tidak punya apa-apa ke hulu  hilir mencari rezeki. Alhamdulillah kalau nak dibandingkan dengan kita di negara sendiri ternyata lebih baik.



 Anak jalanan ini tanpa sedikit rasa malu, berusaha menghiburkan hati orang ramai. Dan antara anak jalanan yang terselit di tv tadi ialah 57KUSTIK yang merupakan pemuzik jalanan asuhan RMHR.
Pada mulanya rezeki mereka di lampu merah menagih sedikit rezeki dari manusia, kalau bernasib baik insyaallah lepas untuk sesuap nasi. Namun akhirnya anak-anak jalanan ini berjaya ke pertunjukkan muzik. Betol la rezeki dimana-mana asal kita rajin dan bertindak.


57KUSTIK


All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them

 Pepatah di atas meyakinkan bahawa siapapun berhak mempunyai mimpi dan mencapai mimpi tersebut. Seperti kelima pemuzik jalanan yang bergabung dalam group 57KUSTIK ini yang terdiri daripada Andri , Yadi, Ipan,…

Hannah Spa Voucher

Assalamualaikum...
 Few days ago,aku ada baca entri pasal Hannah Spa kat blog Fatin Suhana, lau nak tau lebih lanjut boleh terjah blog dia. Si Fatin ni siap nak bagi voucher free lagi taw untuk first 3 commentor, aku bende free macam ni sapa tak nak oooiii tu namanya tolak rezeki.eksaited okehhh drop email kat blog dia bagai. Tapi malangnya aku bukan yang commentor bertuah sedihhh giler kot!!! mihmih nanges tak berlagu iolls aritu hahaha.

 Tapi alhamdulillah rezeki Tuhan nak bagi, 2 hari kemudian masa aku dok lagha cek email bagai, mata iolls tetibe terpana tergamam sumer adelah bila dapat email dari Hannah Spa . Oyeaahhhh!! dapat voucher free hehehe alhamdulillah. Ni yang tak sabar nak bawak satu rumah iolls pergi spa. tapi aku sorang la yang free kahkah yang lain bayar sendiri punyer yer.



Insyaallah akan cari waktu sesuai ke sana, yang pasti wajib pergi kalau tak memang rugi orang bagi voucher free. Sape nak taw lebih lanjut pasal hannah spa ni silalah terjah-menerjah blog dia yer.




RahSia Surah Al-KautSar

Assalamualaikum
Selamat hari jumaat, penghulu segala hari 






♥ Baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan allah s.w.t memakbulkan doa kita

♥ Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat 


♥ Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di leher, insya allah hilang     dahaga

♥ Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata


♥ Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu 

♥ Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akanmemberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi 


♥Jika membacanya 1000x insya allah rezeki kita akan bertambah 


 Rasulullah bersabda, "Barang siapa menyampaikan (1) satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikansudah tiada 
(meninggal dunia) , dia akan te…

SebeSar Zarah

Assalamualaikum...
Dah berhari-hari tak hupdate rasa rindu la plak. Neway aku tak berapa nak sihat, demam pilihanraya barangkali.Nih hupdate ni pon nak merapu jer. Okehh tadi pi keje pon dah lambat nasib punch card tak merah hoho, padahal kemarin 9.30 pagi baru masuk keje, alhamdulillah bos tak marah sebab awal-awal dah wat muka seposen. Padahal tempet keje ngan umah aku tak sampai 5 minit pon lau aku merempit, lau kentut kat umah officemate pon boleh dengar  ^_^ okehh macam takde kaitan jer, lantaklahh.

Dah setel drama kat tempat keje, masa aku nak balik keje plak terjadi drama kat atas jalan raya. Bagi aku drama kat jalan tadi tragis sebab tak penah jadi. Atleast arini dah dapat pengajaran JANGAN  BERTANGGUH. Seyes aku ni jenis yang sambil lewa jugak kadang-kadang sampai minyak skuter pon tak isi . Masa kat traffic light depan hukm moto aku tiba-tiba mati (bikin malu bikin malu) Oooohmygucci mati la aku kali ni. Drama tadi bertambah drama bila ada babak hujan bagai, dah la lebat bukan…

iLham Resort Part 2

Assalamualaikum Ni antara entri yang berjaya diperam setelah sekian lama. Aku pon tak perasan dok dalam draf dah berbulan-bulan dari tahun lepas, memang totally basi tapi aku nak publish jugak okeehh. Ade aku kisah??Ni punyer cerita sambung dari entri  sini(lau rajin boleh la terjah).
Kitorang sampai kat resort hari tu dah petang so after berguling sakan and bergurau senda dalam swimming pool, malam tu memang tak hinggat dunia tido . Sedar pon dah maghrib, perut takyah dok cakap la memang mintak makanan dah.




Biasenya lau dah bercuti ni malamnya tak berBBQ memang taksah. Macam idok bercuti jer lau tak bako membako ni. So harus la kita bako ape yang ada. Sambil tunggu BBQ settle wajib ade welcoming song oleh penyanyi jemputan (Fati) ahaksss jemputan la sangat. Aku just import dia dari uitm shah alam,kira jemputan jugak la kan??






Wajib ada bila BBQ kena ada ikan pari & ikan cencaru, my feveret ever okehhh.Tenkiu bebanyak tuk 2 bos aku sebab susah susah jer hidupkan api  nak bako ikan-ikan…

Jom Travel : Tasik KenYir

Assalamualaikum
Hari minggu lau bosan kat umah konfem kuar pi Mid valley takpon Leisure Mall, tapi aku  nak ubah cikit hobi yang perabih duit tu, nanti duit wat shopping boleh simpan buat kawen winkwink. So kali nie jom cuci mata tengok keindahan alam semulajadi plak lari dari hiruk pikuk  bandar gituh. Actually tak plan pon nak ikut housemate balik kampong dia kat Kuala Berang, tapi pucuk dicita ulam mendatang, apalagi kita terjah je lah.
Ni last minute punya plan, lepas keje haritu terus siap- siap ke Hentian Putra nak naik bas kat sana. Ini kira gamble la sebab tak beli tiket awal tapi alhamdulillah kira bernasib baik still ade tiket. Bas kalau nak ke kuala Berang  beli tiket bas Tasik Kenyir sebab lagi dekat compare to bas ke Kuala Terengganu. 
Alhamdulillah kul 4 pagi dah sampai umah member aku, so sambung tido balik. Pagi nanti baru kita explore Tasik Kenyir. Dari umah member aku kat Sg Tong nak ke Kenyir tak lah jauh sangat pon dalam 30 minit gituh. Kira berbaloi 30 minit aku tu s…

ReSepi : LaSagna KebabOOm

Assalamualaikum
Alhamdulillah bila mood terlebih rajin datang, mulalah dapur taw nak  berasap. Kalau nak harap hari hari masak memang tak la weh..balik keje sure dah penat balik umah terus terbongkang la.
Nak cakap lasagna aku sedap tahap kebaboom tak la jugak tapi menjadi buah mulut officemate aku taw. Sampai ada mintak resepi uolls rasa hidung kembang kempis 44 saat. Padahal resepi  ni pon aku google jugak. Maybe aura aku terlebih tu yang rasa lasagna memang takde tolok bandingnya..harus la puji hasil air tangan sendiri okehhh!!

So aku nak share resepi lasagna iolls
Bahan-bahan dia macam kat gambar bawah ni hah

Bahan bahan untuk inti daging :
Daging lembu kisar Ramly ( aku beli 3 bungkus sebab untuk perut 20 orang )
Cendawan butang Hosen
Bawang besar dan bawang putih ( ditumbuk )
Lobak merah ( potong dadu )
Cili ( kalau nak pedas boleh letak)

Serbuk black pepper
Tomata puree








Bahan bahan untuk sos putih :
Fresh milk @  lembu punya susu yang korang ternak pon bolehh =)
Butter 
Keju Cheddar
Tepung gand…