Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

SyuKur iTu LeBih beSar nikmaTnya

Assalamualaikum..

Pernah tak korang terfikir paling takpon pernah terlintas kat hati korang  "Bestnya hidup orang tu..dah la lawa nak mampos, kaya plak tu, study obeci lagi, eh eh papa dia dato' la mama dia plak datin..pergh pergh ni dah lebih-lebih. Situasi ini kadang-kadang membuatkan anda teringin giler dan meracau-racau nak jadi orang tu dan hidup dalam kehidupan dia. Pernah kan?? Nampak bebeno nipunya kalau korang cakap tak pernah. Aku kerap jugak la dalam situasi macam ni.
Kadang-kadang kita merasakan hidup yang kita lalui kalau nak dibandingkan dengan orang lain di sekeliling amat membosankan tak ceria langsung. Hidup orang lain best-best, sumer bende nampak syok belaka. Jarang sekali kan kita nampak orang lain hidup dalam keadaan muram durja ataupon dalam kesusahan dengan masalah yang tak abis-abis.
Yang menambahkan lagi kesedihan dan kemuraman kita kalau kita lihat orang itu asyik gembira dan selalu dikurniakan nikmat-nikmat kehidupan di duniawi contohnya naik pangkat l…

GaYu Guru GeRai Nyamai

Assalamualaikum...
Harvest Festival or Gawai Dayak falls on every 1st of June. As I living in Sarawak, the land of plentiful visiting Dayak friends at longhouses is always a much looking forward to occasion every time at Gawai. This time round, Gawai is a bit quiet right?? I'm just talking to myself . Not that we're celebrating it but like as usual we would be invited to longhouses to celebrate with friends who are celebrating. Due to circumstances we were unable to attend any of our friends' Gawai open house this time.My uncle keep babbling to me untill my ears can't stand for it. However it's useful advise and it's for my own safety. I guess you know what i mean. So here i am, just spent Gawai holidayat hostel with 'entah pape' xtvt like gossiping,eating,blogging all night long and also watching Nora Elena that i just downloaded it last night. Anyway  thanks to my colleague Laura who's invited me to celebrate Gawai Dayak this year at her place. As I…

PartY BesdaY aKu yanG lasT

Assalamualaikum...
Semalam geng-geng budak semenanjung aras 2  dan 3 hostel pakat dok serang bilik aku...cakap nak bincang pasal tiket free perjalanan dari kuching ke kl. Depa cakap ade masalah cikit berkenaan luggage dan kitaorang kena support separuh dari harga tiket tu. So aku mati-mati percaya siap nak kol  ag bahagian pengurusan latihan. Yelah mana adil sebelum ni semua pihak KKM tanggung perjalanan pergi dan balik   tup tup nak suh bayar plak. Tapi depa nie pandai wat gimik rupa-rupanya nak suprisekan kami berlima. Nape berlima?? sebab bulan mei ni bukan aku sorang jer yang lahir kat dunia masa tu...aku ada geng-geng aku yang lahir sama bulan tapi lain-lain tarikh dan berlainan waktu..so nak jimat kos kena kumpulkan besday girl menjadi satu dan celebrate sama-sama.



HappY NurSes DaY

Buka mata, buka minda, buka hati anda...aku bukan hendak mengeluh tapi sekadar meluahkan ape yang terpendam di lubuk sanubari yang paling dalam..ehem ehem biasa la malam2 ayat nak puitis jer. Terlebih dahulu aku nak ucapkan selamat hari jururawat khasnya untuk jururawat seluruh malaysia, lau nak over ag seluruh dunia la..tapi aku tau jururawat obeci mana la nak baca blog picisan nih.Ucapan selamat ni jugak khas tuk kamu-kamu yang penah dirawat atau pon lebih tepat yang penah kena cucuk kat bontot oleh jururawat sekalian..aku turut simpati kat korunk hahaha..(gelak cara sopan)


Straight to da point...hari jururawat secara rasminya telah diraikan pada 12 Mei pada setiap tahun, dimana tarikh ini dipilih sempena mengingati tarikh kelahiran Florence Nightingale iaitu pada 12 May 1820. FN ni merupakan seorang jururawat yang berkaliber, lagi bersemangat waja dalam mempertahankan karier jururwat pada masa lampau.Lau nak tau lebih-lebih korunk google la sendiri yer.ape guna google lau xguna ya d…