Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

Be niCe to me 2012

Assalamualaikum..fuh fuh giler berhabuk blog aku nih.Tulah nak masuk 2 bulan dah blog aku terkontang-kanting.Takde sape nak amik peduli, tuan dia jangan harap ar nak hupdate tiap hari ermm mau tak blog ni terpinggir camtu jer..hemohemo(gelak mcm mirmo zibang dong).
So amacam tahun 2011 korang?konfem everythings goes well right?lau xok sangat tu adat la kan dunia ni banyak cabaran onak duri, hanya yang betol2 kuat, tabah akan terus mara ke depan.Dan alhamdulillah aku masih diberi kesempatan untuk hidup dan menyedut udara tanpa bayaran.Oh yer tahun baru 2012 bakal tiba,so wishlist korang mesti dah berjela-jela kan?banyak azam tahun lepas yang xsempat tertunai masuk skali dalam wishlist 2012.Tak kisah la tahun lepas xjadi kawen k, tahun lepas nak pergi korea tapi pokai, nak pakai keta besar tapi  xmampu nak bayar  insyaallah tahun 2012 it will bring u to a new life,asal ade usaha sumer boleh jadi kenyataan la kan.
Wishlist aku tuk tahun ni totally change..not only focus on working but more…

20 Muhasabah HariaN

Assalamualaikum..sebelom mata terpejam dan kepala melentok atas bantal bucuk masing- masing, apa kata kita sama-sama muhasabah seketika. Disini aku nak kongsikan 20 cara muhasabah diri.Insyaallah kita sama-sama memperbaiki amalan kita yer sayang-sayangku
Sembahyang 5 waktuBeristighfar/bertasbih setiap hariBerzikir mengingati AllahBerpuasa sunatMengerjakan solat-solat sunatBerselawat kepada RasulullahBersyukur di atas nikmat AllahBertawakkal/berserah kepada Allah dalam setiap urusanMemaafkan kesalahan orang lainMenghubungkan  silaturrahimMemberi nasihat yang baik kepada manusiaMendengar peringatan tentang agama yang baik untuk diriMenziarahi orang sakit/miskin Menziarahi kubur untuk mengambil iktibarBersedekah/menafkah harta pada jalan yang benarMencegah kemungkaran bila melihatnyaSentiasa berfikir dan bertindak kearah kebaikanSentiasa mengingati maut yang anda pasti menemuinyaMenyebarkan salam dan menebarkan…

Kenangan abadi

Assalamualaikum Hehehe tetiba jer hupdate blog err bukan ape  sayangku sekalian, resah jer hati nie, nak tido malam belom tentu lena sebab dalam lubuk jiwa nie berkobar-kobar tau bila la nak hupdate blog bila la nak hupdate esok la hupdate err tak besok lusa, tak lusa tulat panggg!! panggg!! tetiba rase nak nampor pipi i bak pauh terlayang. Last last blog tak hupdate, mulut jer dok nganga luas luas sampai housemate suap nangka kat mulut pon belom tentu sedar diri makin telan buah nangka tu ade la. Maaf la yer kebelakangan ni keje tak menentu, balik keje petang konfem malam tu terkulai layu, lau de yang sorong bantal gerenti aku tarik bantal tu wat tido terus. Letih  sangat tu jer yang terluah!!bahu rasa nak patah 7, kaki plak cam tak berpijak kat bumi dah.
Tiada masa tuk diri sendiri!! Time camgini la rindu sangat ngan waktu i study dulu dulu. Even study sampai lebam dalam kelas pon still boleh enjoy tuk diri sendiri. Nak makan nasi lemak time lecturer kat depan k, nak tido sampai ai…

FrozeN Lake

Assalamualaikum..semalam aku dok godek godek kat yahoo, dah takde keje, nak hupdate blog bukan main susah sampai yahoo pon aku usha 189077 kali, dok delete email yang bertambun entah bende kejadah apa punyer email masuk dalam inbox sumer. Last last dalam masa dok usha mamat yahoo tu mata terkena panahan asmara kat picture kat bawah ni..Subhanallah cantik sangat!!















Pic yang ohsemm kat atas ni diambil oleh sorang gambargrapher Emmanuel Coupe iaitu seorang peserta dalam National Geographic Traveler Photo Contest 2011 di frozen lake (tasik beku kalau ditranslate) yang bertempat di Canada.
Teringin nak amik gambar yang super ohsemm macam nie guna kamera buruk aku....ermm adakah hasil nyer akan sama sebijik cam emmanuel atau lebih ohsemm lagi. Tapi sayang frozen lake tu kat Canada kalau frozen lake belakang umah aku kang senang ckit, bukan setakat frozen lake, tangki kumbahan umah  masuk sekali dalam gambar.
Ape yang aku dok pendam nak taip dari tadi lihatlah kebesaran Tuhan, sungguh Dia yang M…

JangaN MenYerah

Sahabatku, Biar ujian seberat gunung, Walaupun kau jatuh ke lubuk yang dalam, Terperosok, Hitam dan seakan-akan tiada cahaya, Jangan kau mengalah, Teruslah melangkah Teruskan melangkah Walaupun ia tidak mudah, Biar langkahanmu kecil atau tidak gagah, Ku tahu, Pasti ia berat dan payah, Namun itu semua tidak menjadi masalah, Asalkan kau terus melangkah, Ya, asalkan kau terus melangkah. Bangkitlah!
Angkat wajahmu, Bersihkan kotoran di bajumu, Buka jendela yang menutupi ruang-ruang hidupmu, Keluarlah dikau, Dan lihatlah sinar mentari itu! Sahabatku,
Teruskan langkahanmu, Lagi, dan lagi, Jangan sesekali kau hentikannya, Ya,Jangan dan jangan, Kerana aku, Amat-amat kepingin, Agar dikau dapat sama-sama merasai, Keindahan hari esok itu. Teruskan

Aku bukannya Baik sanGat pon taPi xsalah kalaU nak upgrade Slow-slOw

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.
Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Karena, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.
Kali ini aku bukan nak cerita pasal mati, rangkap-rangkap diatas hanya penyedap bagi pembukaan yer tuan puan cik dato datin...hahaha tapi kali nih aku nak bangkitkan sunnah-sunnah yang diamalkan oleh nabi junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w. Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi s.a.w itu adalah:
Pertama 
Amalkan solat tahajjud karena kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. 
Kedua
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya se…

CinTa YanG TerinDaH

Assalamualaikum..
Cinta sentiasa menjadi buruan manusia. Ada yang memburu cinta seorang wanita, suami, harta dan sebagainya. Namun cinta hakiki yang tidah pernah mengecewakan ialah cinta Allah. Cinta Allah lah yang layak dikejar.
Disini aku ingin kongsikan petua-petua bagi merasai manisnya mencintai Allah. Jadikan ia amalan dalam hidup kita seharian. Tak salahkan kalau kita sama-sama lakukan perubahan. Berubah kearah yang lebih baik itu sangatlah dituntut. Insyaallah dengan izinNya semuanya akan diredhai.
1. Amalkan segala suruhan Allah dengan sungguh-sungguh dan tanpa soal dan alasan. 
2.Redha atas segala ketentuan qadak dan qadar terutamanya jika berlaku musibah.
3.Kerahkan segala anggota badan mentaati Allah termasuk hati dan juga lidah.
4.Sentiasa berdoa dalam setiap perbuatan kerana itu akan mengingatkan kita kepada Allah setiap masa.
5.Ikhlas.Pastikan cinta kepada Allah ikhlas hanyalah semata-mata untuk mendapatkan    keredhaanNya.
6.Cintailah apa sahaja yang disukai Allah dan bencilah …

SyuKur iTu LeBih beSar nikmaTnya

Assalamualaikum..

Pernah tak korang terfikir paling takpon pernah terlintas kat hati korang  "Bestnya hidup orang tu..dah la lawa nak mampos, kaya plak tu, study obeci lagi, eh eh papa dia dato' la mama dia plak datin..pergh pergh ni dah lebih-lebih. Situasi ini kadang-kadang membuatkan anda teringin giler dan meracau-racau nak jadi orang tu dan hidup dalam kehidupan dia. Pernah kan?? Nampak bebeno nipunya kalau korang cakap tak pernah. Aku kerap jugak la dalam situasi macam ni.
Kadang-kadang kita merasakan hidup yang kita lalui kalau nak dibandingkan dengan orang lain di sekeliling amat membosankan tak ceria langsung. Hidup orang lain best-best, sumer bende nampak syok belaka. Jarang sekali kan kita nampak orang lain hidup dalam keadaan muram durja ataupon dalam kesusahan dengan masalah yang tak abis-abis.
Yang menambahkan lagi kesedihan dan kemuraman kita kalau kita lihat orang itu asyik gembira dan selalu dikurniakan nikmat-nikmat kehidupan di duniawi contohnya naik pangkat l…

GaYu Guru GeRai Nyamai

Assalamualaikum...
Harvest Festival or Gawai Dayak falls on every 1st of June. As I living in Sarawak, the land of plentiful visiting Dayak friends at longhouses is always a much looking forward to occasion every time at Gawai. This time round, Gawai is a bit quiet right?? I'm just talking to myself . Not that we're celebrating it but like as usual we would be invited to longhouses to celebrate with friends who are celebrating. Due to circumstances we were unable to attend any of our friends' Gawai open house this time.My uncle keep babbling to me untill my ears can't stand for it. However it's useful advise and it's for my own safety. I guess you know what i mean. So here i am, just spent Gawai holidayat hostel with 'entah pape' xtvt like gossiping,eating,blogging all night long and also watching Nora Elena that i just downloaded it last night. Anyway  thanks to my colleague Laura who's invited me to celebrate Gawai Dayak this year at her place. As I…

PartY BesdaY aKu yanG lasT

Assalamualaikum...
Semalam geng-geng budak semenanjung aras 2  dan 3 hostel pakat dok serang bilik aku...cakap nak bincang pasal tiket free perjalanan dari kuching ke kl. Depa cakap ade masalah cikit berkenaan luggage dan kitaorang kena support separuh dari harga tiket tu. So aku mati-mati percaya siap nak kol  ag bahagian pengurusan latihan. Yelah mana adil sebelum ni semua pihak KKM tanggung perjalanan pergi dan balik   tup tup nak suh bayar plak. Tapi depa nie pandai wat gimik rupa-rupanya nak suprisekan kami berlima. Nape berlima?? sebab bulan mei ni bukan aku sorang jer yang lahir kat dunia masa tu...aku ada geng-geng aku yang lahir sama bulan tapi lain-lain tarikh dan berlainan waktu..so nak jimat kos kena kumpulkan besday girl menjadi satu dan celebrate sama-sama.



HappY NurSes DaY

Buka mata, buka minda, buka hati anda...aku bukan hendak mengeluh tapi sekadar meluahkan ape yang terpendam di lubuk sanubari yang paling dalam..ehem ehem biasa la malam2 ayat nak puitis jer. Terlebih dahulu aku nak ucapkan selamat hari jururawat khasnya untuk jururawat seluruh malaysia, lau nak over ag seluruh dunia la..tapi aku tau jururawat obeci mana la nak baca blog picisan nih.Ucapan selamat ni jugak khas tuk kamu-kamu yang penah dirawat atau pon lebih tepat yang penah kena cucuk kat bontot oleh jururawat sekalian..aku turut simpati kat korunk hahaha..(gelak cara sopan)


Straight to da point...hari jururawat secara rasminya telah diraikan pada 12 Mei pada setiap tahun, dimana tarikh ini dipilih sempena mengingati tarikh kelahiran Florence Nightingale iaitu pada 12 May 1820. FN ni merupakan seorang jururawat yang berkaliber, lagi bersemangat waja dalam mempertahankan karier jururwat pada masa lampau.Lau nak tau lebih-lebih korunk google la sendiri yer.ape guna google lau xguna ya d…

Zaman hingusan aku...

Assalamualaikum...kitak owg sihat sik?? lelengau (iban: rindu) ngan blog tok (xfaham nape pagi2 cmni nak ckp iban) okeehh back to normal kang aku klakar (cakap) iban korang xfaham plak,nati aku wat en3 spesel cakap bhs iban...nak x nak x??So b4 aku nak kuar enjoy sat ag,aku tekad nak hupdate blog...lama giler xhupdate rase cam blog nie dianaktirikan oleh ibu kandung sendiri.
Entah hantu mana yang rasuk pagi ni, tetiba teringat zaman muda2 dulu, tiap kali dok tenung pic2 lama zaman sekolah yang sememangnya budak hingusan...aku sendiri segan n gelak sampai nak kuar anak tekak, lucu weii bila tengok pic2 tu balik...tapi ape yang aku suka bila momen tu kita flashback, macam syok jer n zaman muda-mudi dulu la sumer bende nak cuba, sumer bende nak tahu n sumer bende nak pink an??


Perggh sungguh sadis tengok pic diatas innocent an??ternyata mmg budak hingusan la aku cakap sama lu.Masa tengok pic ni la aku dok gelak2 bila teringat balik lif berhantu kat Heritage Hotel...korang mesti tau an katn…

SaHaBat kau teTap daLam keNangaN...